Matsitapahtumat, ovat ne sitten treenileirejä, turnajaisia tai sotia, voivat kestää päivästä aina yli viikkoon, joten kannattaa valmistautua hyvin tapahtumaan, jotta voi hyvillä mielen keskittyä vain siihen hauskimpaan, eli matsaamiseen.

Ennen tapahtumaa treenauksen kannattaa olla kevyttä, eli älä kuluta itseäsi loppuun ennen matsitapahtumaa. Muista jo edellisenä päivänä syödä hyvin ja monipuolisesti, jotta elimistösi on hyvässä kunnossa taisteluja varten. Varsinkin kesällä nesteen juominen on hyvä aloittaa jo aiemmin. Alkoholia ja kofeiinia sisältäviä juomia ei kannata hirveästi nauttia, sillä ne poistavat nestettä elimistöstä.
Tärkeää jaksamiselle on myös hyvät yöunet, joten nuku hyvin ennen matsitapahtumaa.

Käy hyvissä ajoin ennen tapahtumaa läpi haarniskasi, keppisi ja kilpesi. Älä jätä tätä viimeiseen iltaan, älä varsinkaan aamuun jolloin pitäisi lähteä kohti tapahtumaa. Korjaa tarvittaessa haarniska ja ota varmuuden mukaan myös korjaustarpeita mukaan tapahtumaan (teippiä, narua, sakset/puukko, nahkaremmiä, niittejä ja vasara).
Testaa haarniskasi uudet osat treeneissä ennen tapahtumaa, jotta tiedät hiertääkö se ja tarvitseeko siihen tehdä muutoksia.
Muista tarkastaa aseista pistokärjet ja muut kiinnitykset (kuten kirveiden terät).

Itse matsipäivänä syö kunnollinen aamupala ja ala tankkaamaan nestettä heti aamusta (varsinkin kesällä). Varaa hyvin aikaa, jottei tule kiire haarniskan pukemisen kanssa. Varusta itsesi valmiiksi hyvissä ajoin, parempi olla valmiina ennen muita ja käyttää aikaa vaikka lämmittelyyn, kuin menettää hyvää matsiaikaa kun muut ovat jo ehtineet aloittaa taistelemisen.

Taistelujen välillä juo nestettä joka välissä kun kerkeät. Sodissa tauoilla yritä löytää varjoisa paikka, missä voit ottaa kypärän pois päästä ja vilvoitella. Kesällä laita kypärä kilven alle, jotta se ei kuumene. Talvella laita kypärä kilven päälle, jottei lumi mene kypärän sisälle. Kesällä voi myös avata nakkitakkia jos tulee liian kuuma, talvella kannattaa lämmitellä jos tauot pitkittyvät.

Matsien jälkeen laita varusteesi kuivumaan, jotta ne eivät homehdu. Katso samalla nopeasti läpi pettikö mikään haarniskan kiinnikkeistä tai tarviiko jokin muu kohta korjausta (muista myös korjata se ennen seuraavaa tapahtumaa). Venyttele hyvin, jotta paikat eivät olisi kipeenä seuraavana päivänä.
Jos seuraavana päivänä on lisää matsaamista luvassa, kannattaa ottaa ilta rauhallisesti, mennä ajoissa nukkumaan ja välttää liikaa alkoholin käyttöä, jotta keho ehtii palautumaan.