Oma haarniska on tärkeä osa matsaajaa, sillä se sopii päälle paremmin kuin lainahaarniska, on mukavampi ja tiedät onko se ehjänä ennen tapahtumaa.
Haarniskassa tulee turvallisuuden lisäksi kiinnittää huomiota varusteiden ulkonäköön ja ylläpitää näin lajin keskiaikaista henkeä. Modernit suojavarusteet tulee peittää, esimerkiksi tunikalla.

Kuva: Jukka-Pekka Toivonen  Kuva: Jukka-Pekka Toivonen

Pää:

Kypärän tulee olla vähintään 1,6mm peltiä (mutta sen kannattaa olla vähintään 2mm) ja suojata koko pää kasvot mukaanlukien. Kasvoissa voi olla ristikko (kutsutaan myös grilliksi), jonka tankojen paksuus tulee olla vähintään 4,8 mm. Kypärässä ei saa olla niin isoja aukkoja, että siitä menisi läpi 25,4mm halkaisijaltaan kokoinen pyörötanko.
Kypärän voi tehdä itse, helpoimpia malleja on Great Helm taikka Spangenhelm.
Halvimmat kaupalliset kypärät ovat hinnaltaan alkaen n. 100 euroa (great helmit) tai 150 euroa (bascinettit). Yleensä kuitenkin halvoissa kypärissä joutuu hieman tekemään muutoksia, kuten leukaremmissä taikka visiirin kiinnityksessä.

kypara  Kuvassa vasemmalta: tilaustyönä tehty kypärä, edullinen valmiskypärä, itse tehty kypärä.

Kaula:
Kaulassa ja niskassa (mukaanlukien solisluut) tulee olla joko 1,2mm peltiä tai 4,3mm kovettua nahkaa ja pehmuste näiden alla.
Kaulasuojassa tulee ottaa huomioon kypärä. Korkealle jäävä kypärä tarvitsee korkean kaulasuojan, jottei kaulaa jää suojaamatta.

Torso:
Munuaiset ja alimmat kylkiluut tulee suojata 1,2mm pellillä tai 4,3mm kovetetulla nahalla.
Kuitenkin suositeltavaa on suojata enemmänkin torsosta. Helppo ja suojaava vaihtoehto on tehdä coat-of-plates, esimerkiksi wisby plates. Toinen helppo vaihtoehto on suojata munuaiset ja alimmat kylkiluut modernilla munuaisvyöllä ja laittaa muuten torsoa suojaamaan gambeson ja rengaspaita.

wisby  Kuvassa harrastajan itsensä tekemä coat-of-plates -haarniska.

Kädet:
Kyynärpää, ranne, kämmen ja sormet tulee olla suojattuna. Kilvellä taistellessa kilven sisällä voi olla basketti suojaamassa kättä. Keskikupurakilvellä sormet on suojassa kupuran sisällä. Keppissä voi olla myös baskettikori suojaamassa sormia. Muilla aseilla voi käyttää teräksestä valmistettuja rukkasia, eli gauntletteja. Kyynärpää ja ranne pitää olla suojattuna joko vähintään 1,2mm pellillä tai 4,3mm kovetetulla nahalla. Tämän lisäksi on todella suositeltavaa käyttää jotain suojaa kyynärvarressa.
Halvimmat koko käden suojat kyynärvarresta olkavarteen maksavat n 100e. Halvempi tapa siis on tehdä joko itse splintti-malliset suojat ja kyynärkuppi (tai ostaa se erikseen. n. 30e hintaan) tai ostaa jääkiekko- tai motocrosssuojat, jotka suojaavat kyynärpään luun myös sivulta.
Polvet pitää olla suojattu 1,2mm pellillä tai 4,3mm kovetetulla nahalla. Reidet kannattaa suojata, sillä sinne tulee alussa paljon osumia.
Reidet ja polven suojaavat peltihaarniskat maksavat noin 100 euroa uusina. Sporttiset suojat, kuten jääkiekko tai motocross suojat on noin puolet halvempia. Säästää voi myös sillä, että tekee reidet vaikka splintteinä ja hankkii vain polvikupit n. 50 euron hintaan.
Näiden lisäksi tarvitset vielä alapäänsuojan, jääkiekkosuoja riittää sääntöjen mukaan, mutta kannattaa hankkia kamppailulajeissa käytettävät alasuojat (löydät hyvin varustelluista urheiluliikkeistä).

 

Jos hinnat kuulostavat suurilta, niin käytettynä haarniskan voi saada parhaillaan alle sadan euron.

Vaikka monissa suojissa tarvitaankin 1,2mm peltiä, niin suositellaan käytettävän 1,5mm peltiä, sillä se kestää paremmin eikä mene niin helposti lommoille. Alumiinia käytettäessä 1,2mm terästä vastaa väh. 1,9mm alumiini (kypärässä alumiini ei käy). Iskunkestävät muovit pitää olla yhtä kestäviä kuin 1,2mm pelti. Kovetetun 4,3mm vahvuisen nahan sijaan voi käyttää haarniskassa kahta kerrosta kovettamatonta.

One thought on “Tarvittavat suojat

Comments are closed.