Lajin esitteleminen

SCA Fighting Finland Forums Yleinen keskustelu Lajin esitteleminen

This topic contains 5 replies, has 4 voices, and was last updated by  Klasu 2 years, 4 months ago.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #503

  Markus Bucht
  Participant

  Keskustelua aiheesta miten demoissa ja harrastajien etsinnässä esittelemme lajiamme. Esimerkkinä SCA heavy fighting vai SCA fighting.

  Mitkä ovat lajin olennaiset pääkohdat? Kontakti laji mutta ei historiallisia miekkailuteniikoita?

  #506

  Oliver
  Participant

  Mitkä ovat niitä juttuja, mitkä ovat mielestäni meidän touhun keskiössä:

  – Kontakti-laji, selkeästi
  – Varustelaji. Vaatii repullisen kampetta, että voi tehdä.
  – Keppilaji. Keppi on keppi, ei terä.
  – Ottelupohjainen. Kaikki treeni tähtää otteluun ja huomattava osa tekemistä on otteleminen. Joillakin kaikki tekeminen on ottelemista. Tekniikkatreenin ja oheistreenin osuus vaihtelee vähäisestä olemattomaan.
  – Kytkös keskiaikaseuraan ja historiaan. Vaikka meidän touhu ei ole historiallista asetaitoa, on jonkinlainen kytkös olemassa. Selkeimmin se näkyy varusteissa. Ilman tätä kytköstä malli Biltema olisi vallitseva käytäntö.
  – Meillä on kamppailulajeille harvinainen ottelumuoto mukana, eli joukkotaistelu.

  Ja mitä me ei olla?

  – Historiallista miekkailua. Koska rottinki ja säännöt.
  – Kamppailu-URHEILUA. Meidän treenimäärillä ja toiminnan luonteella ei tätä oikein voi verrata potkunyrkkeilyyn tms.

  #509

  Niklas Chalceus
  Keymaster

  Demoissa ja esittelytilanteissa käytän itse SCA Fighting -termiä, koska jos siihen lisää heavy combat -sanaparin vielä mukaan niin siitä tulee kauhea sanahirviö. Toki, SCA Fighting terminä voi myös käsittää teräksellä taistelut.
  Lisäksi yleensä jatkan esittelyssä lauseella “… on 60-luvulla Yhdysvalloissa syntynyt kovan kontaktin keppikamppailulaji”. Näin ollen ei siis puhuta miekkailusta, joten kenenkään ei tarvitse pahoittaa mieltään siitä kun eihän meidän aseet ole miekkoja vaan keppejä.
  Sitten viel kuvailen yleensä että laji “hakee innoituksensa keskiajasta” tai “on keskiaikahenkinen”, koska rottingilla lyöminen ei ole keskiaikaista, vaikka varusteissa ym. se näkyy.

  #532

  Klasu
  Participant

  Demot ja esittelytilanteet ovat olleet vähissä, mutta taas viikonloppuna tuli juteltua useammankin kanssa tästä lajista. Lajiin viittaavan terminä “rottinki” tuntui olevan boffaajilla hyvin tiedossa “sca” tai “sca fighting” taas ei soittanut kelloa yhtä hyvin.

  Mutta yleensä joku on aina harrastanut jotain lajia ja koitan aloittaa kertomalla mitä eroja tässä on siihen toiseen lajiin verrattuna (miten erotaan boffauksesta, buhurtista, kendosta, painista…) ja siitä yleensä eteenpäin että tämä on vähän samaa kuin mitä keskiajallakin harjoiteltiin puukepeillä, käytämme rottinkia koska se ei sälöydy yhtä vaarallisesti kuin puu. Ja että meillä on säännöt. Ja että kyseessä on herrasmies/naislaji jossa osuman saaja päättää oliko se hyvä osuma.

  #538

  Oliver
  Participant

  Minkälaista suhtautuminen on ollut lajiin?

  Olemme niin pitkään itse käyttäneet sanaa rottinki markikinoinnissa, ettei se ihan heti häviä. Ja puheessa sitä käytetään vieläkin.

  #551

  Klasu
  Participant

  Suhtautuminen on ollut kahdenlaista. Kovempi kontakti lopettaa heti osalta mielenkiinnon, toiset taas haluisivat päästä näkemään läheltä ja vähän kokeilemaankin.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

You must be logged in to reply to this topic.