Lajiesittely

Sca fighting, viralliselta nimeltään SCA Heavy Combat Fighting, on 60-luvulla Yhdysvalloissa kehitetty moderni keppikamppailulaji, joka pohjautuu keskiaikaiseen länsimaiseen taistelutapaan. Suomessa kyseinen laji tunnetaan myös nimellä rottinkitaistelu, joka viittaa lajissa yleisesti aseissa käytettyyn materiaaliin, rottinkiin.

Vaikka aseet ovatkin rottinkia teräksen sijasta, tarvitaan silti lajissa suojia suojaamaan tärkeimmät paikat kovilta iskuilta. Taistelun säännöt määrää kansainvälinen keskiaikaseura Society for Creative Anachroism, jonka alajärjestönä Suomessa toimii Suomen keskiaikaseura ry.

Untitled-1

Erilaiset taistelut voidaan jakaa kolmeen ryhmään: kaksintaistelu, melee ja sota. Kaksintaistelussa nimensä mukaan kaksi ottelijaa ottaa mittaa toisistaan. Melee tarkoittaa pientä joukkotappelua rajoitetulla alueella. Meleessä on yleensä 2-15 henkeä per osapuoli. Sotatapahtumat jakautuvat skenaarioiksi, joissa kaksi armeijaa, joihin osallistujat on jaettu, ottaa toisistaan mittaan. Sodissa osaanottajia voi olla aina tuhansiin sotureihin saakka.

Yleisin aseyhdistelmä jolla aloitetaan harjoittelu on kilpi ja keppi. Erilaisia kilpiä löytyy todella paljon ja niiden koko voi vaihdella aina pienestä lähinnä turnauksissa käytettävistä bucklereista suuriin sotakilpiin.

Kuva: Jukka-Pekka ToivonenKuva: Jukka-Pekka Toivonen

Muita yleisiä aseita on mm. Great sword, eli kahdella kädellä käytettävä miekka; Polearm, eli pitkä kirvesmäinen lyömäase; sekä keihäs, joka on pistoase. Näiden lisäksi löytyy myös tikareita, joita käyttävät lähinnä keihäsmiehet vara-aseina, sekä jouset, heittoaseet ja sotakoneet, joita käytetään vain sodissa tai meleessä.

Taistelijat laskevat osumaksi vain riittävän kovat lyönnit. Jokainen taistelija laskee itse osumansa. Osuma-alueena on kaikki polvesta ylöspäin, lukuunottamatta rannetta, kämmentä ja sormia, näille alueille ei saa lyödä. Osuma päähän tai torsoon tiputtaa taistelijan pois pelistä. Osuma käteen poistaa kyseisen käden käytöstä ja osuma jalkaan tarkoittaa sitä, että taistelija joutuu ottelemaan polviltaan. Vastustajaa ei saa lyödä millään muulla kuin aseen teräosalla eikä pistää muulla kuin aseen pistokärjellä. Kilvillä ei saa lyödä vastustajaa, mutta niillä saa ottaa kontaktia asettamalla kilven vastustajaan kiinni. Kampitukset, painiminen ja tarttuminen vastustajaan on kiellettyä.

Turnajaisissa on pieniä eroja säännöissä sotien ja meleen kanssa. Tästä esimerkkinä turnajaisissa annetaan vastustajan nousta pystyyn, jos hän on kaatunut.

Monipuolisen kuvan lajista Suomessa voi saada katselemalla videoita Aarnimetsästä (eli Suomen alueelta), joita on kerätty seuraavaan soittolistaan Youtubessa:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL7NRqz4279keTvbY-zLMBhaIjaXoJQybw

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *